Alytaus Dzūkijos pagrindinėje mokykloje sėkmingai įgyvendintas Erasmus+ projektas “Strateginė partnerystė švietimo srityje Gižicko poviete Alytaus mieste“

Projekto veiklose dalyvavo 20 mokyklos pedagogų, kurie mokėsi kartu su savo partneriais iš Lenkijos ir Alytaus miesto švietimo įstaigų. Dvidešimties pedagogų mokymasis dvejus metus, įgytų žinių ir kompetencijų tiesioginis pritaikymas praktikoje padarė teigiamą pokytį mokyklos pedagogų komandai: visi mokyklos pedagogai ugdymo procese naudoja informacines technologijas, kurios padeda geriau sudominti mokinius, motyvuoja juos ieškoti papildomos informacijos.

Manome, kad dalyvavimas projekte, jo metu įgytos kompetencijos prisidėjo prie to, kad mokykla buvo atrinkta dalyvauti Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos inicijuotame projekte „Informacinės technologijos pradiniame ugdyme“.

2017m. birželio mėnesį metinių pokalbių  su mokytojais metu,  paaiškėjo, kad dalyvavimą projekte mokytojai akcentavo kaip patį svarbiausią metų įvykį, padariusį teigiamą pokytį mokinių rezultatams, motyvacijai. Pavasarį atlikus mokinių apklausą, mokiniai pastebėjo, jog mokytojų pamokos tapo įdomesnės, lengviau įsisavinama medžiaga pamokoje, sudaryta galimybė pasitikrinti namuose prisijungus prie mokytojų atsiųstų nuorodų.

2017metų birželio mėnesį Alytuje vyko baigiamoji projekto konferencija. Konferencijos metu mokytojai mokyklų vadovams įteikė Rekomendacijas mokykloms. Minėtas rekomendacijas įtraukėme į mokyklos veiklos programą, kai kurias rekomendacijas jau pradėjome įgyvendinti per vasarą; nupirkome papildomai 40 planšetinių kompiuterių, 4 išmaniąsias lentas, numatėme inovatyviai dirbančių  mokytojų skatinimo priemones, susitarta dėl bendradarbiavimo veiklų su Gižycko mokyklomis, įgyvendinami 2 projektai internetu, siuntėme mokytojus į Erasmus+ programos galimybių pristatymą-seminarą.

Specialiosios klasės mokytoja Danguolė Balčiūnienė, apibendrindama projekto metu įgytą ir pritaikytą patirtį akcentuoja praktinę naudą: „Susipažinau su Lenkijos mokyklomis, užmezgiau draugystę su partnere Agneška, radau naujų draugų lietuvių grupėse, puikiai  įvaldžiau naujas 6 IKT programas, dar susipažinau su daugeliu kitų IKT programų, kurias planuoju taikyti vėliau, turiu filmuotą savo vedamą pamoką, turėjau galimybę kelti savo kompetencijas, dalintis patirtimi bei  mokytis iš kitų projekto dalyvių, be to, aplankiau daugybę nuostabių vietų Gižycke. Nuostabi gamta, istorinės vietos bei nuostabūs žmonės“.Prancūzų kalbos mokytoja Ernesta Dubovikaitė, dirbanti mokykloje trečius metus, praktinę naudą pastebėjo jau po pirmųjų mokymo dienų: ,,Šių mokymų dėka supratau, kad pamoka gali būti įvairesnė, įdomesnė, naudojant kuo daugiau IKT įrankių. Šiuolaikiniai vaikai neįsivaizduoja savo nei vienos dienos be kompiuterio. Todėl mes, mokytojai, turime prisitaikyti prie jų, kad jiems mūsų pamokos būtų įdomios. Dalyvaudama šiuose mokymuose įgijau daug patirties, sužinojau daug įvairių IKT įrankių, kuriuos sėkmingai dabar naudoju savo pamokose“.

Erasmus+ projektai mokykloje įgyvendinami kasmet. Šis projektas buvo įgyvendinamas su Alytaus miesto savivaldybės partnere Gižycko savivaldybe. Pastebėjau, kad tokie projektai, kuriuose dalyvauja susigiminiavusių miestų(regionų) įstaigos dar labiau stiprina partnerystę, tarpkultūrinį bendravimą,toleranciją.

 Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos direktorė Vilija Sušinskienė