2018 birželio 16-26 dienomis Alytaus Dzūkijos pagrindinėje mokykloje vyko projekto “Pažinkime Paryžių kaip kultūros centrą. Lietuvos ir Prancūzijos kultūrų sąsajos.“ įgyvendinimas. Šis projektas buvo sudarytas iš dviejų stovyklų, tai dieninė – pažintinė stovykla Lietuvoje ir dieninė-tarptautinė stovykla Prancūzijoje. Šiose stovyklose dalyvavo iš viso 34 mokiniai, 15 (7-8 klasių) Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos mokinių vyko į Prancūziją ir 19 mokinių Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos, Alytaus šv. Benedikto gimnazijos ir Alytaus Likiškėlių pagrindinės mokyklos dalyvavo stovykloje Lietuvoje. Šį projektą finansavo Alytaus miesto savivaldybė, Vélizy miesto savivaldybė ir Vélizy Lions klubas.

Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos 15 mokinių ir dvi prancūzų kalbos mokytojos Ernesta Dubovikaitė ir Danguolė Pumputienė penkias dienas svečiavomės Prancūzijoje Vélizy mieste, kurio viena iš gatvių pavadinta „Alytaus alėja“. Mus maloniai priėmė Vélizy miesto savivaldybė ir „Lions“ klubo nariai. Jų dėka  aplankėme pagrindinius Paryžiaus istorinius objektus: Eifelio bokštą, Paryžiaus katedrą, Triumfo arką, Sacré-coeur baziliką, Invalides muziejų, kuriame palaidotas Napoleonas Bonapartas, Luvrą, Versalio karalių rūmus ir turėjome  galimybę pažinti prancūzišką kultūrą. Taip pat susitikome su Vélizy koledžo mokiniais ir mokytojais, kartu dalyvavome sporto dienos renginiuose. Vieną dieną linksmai leidome laiką Disneilende. Tai kelionė kupina neišdildomų įspūdžių. Visi buvome sužavėti ne tik nuostabiais Paryžiaus vaizdais, bet ir šiltais svetingais žmonėmis, visada rūpestingais ir besišypsančiais. Ypač esame dėkingi „Lions“ klubo nariui Philippe Muller, kuris labai mumis rūpinosi.

Stovykloje, kuri vyko Lietuvoje taip pat vyko daug smagių veiklų susijusių su prancūzų kalba. Pirmąją dieninės stovyklos dieną mokiniai kino teatre „Dainava“ žiūrėjo filmą „Les frères Lumière“ (Broliai Liumjerai) apie kino išradėjus prancūzus, pranokusius savo atradimu net patį tuometinį 19 amžių. Šiame filme matėme to laikmečio ne tik Paryžių ar Londoną, bet ir Vokietiją, Ameriką, Japoniją bei kitas šalis. Taip pat mokiniai apsilankė Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakultete, kuriame  vykusi paskaita su VDU prancūzų kalbos/rusų k. dėstytoja Dinara, visiems labai patiko. Moksleiviai sužinojo daugiau apie Prancūziją, Paryžių ir prancūzus bei aktyviai tobulino prancūzų kalbą.Trečiąją dieną mokiniai aplankė Vilniaus istorines vietas, susijusias su Prancūzija ir žymiais prancūzais. Lydimi prancūzų kalbos mokytojos Raimondos Striaušienės ir anglų kalbos mokytojos Dalios Struckienės, moksleiviai klausėsi pasakojimų apie šias istorines vietas, aktyviai atsakinėjo į klausimus. Prancūzų institute aplankė Lanvin mados namų suknelių ir aksesuarų parodą iš Aleksandro Vasiljevo kolekcijos. Mokytojos ir mokiniai praleido puikų laiką sostinėje. Labiausiai patikusi diena, kai mokiniai  šoko prancūziškus šokius ir dainavo šios šalies dainas su muzikos mokytoja Rima Vaickelionyte-Zenevičiene. Taip pat Alytaus kolegijoje mokiniai turėjo užsiėmimus su profesijos patarėja Nijole Vitiene. Paskutiniąją stovyklos dieną, visi stovyklos dalyviai susirinko kavinėje „Pušis“, kur turėjo smagius užsiėmimus kartu su prancūzu Simon Nafre. Stovyklą užbaigėme mokinių įspūdžiais, dovanėlėmis ir be abejo sertifikatais, kurie buvo įteikti stovyklos dalyviams.

Nors šioje dieninėje prancūzų kalbos stovykloje dalyvavo mokiniai iš trijų skirtingų Alytaus mokyklų, visi susipažinome, susidraugavome – meilė prancūzų kalbai mus dar labiau suvienijo!

Prancūzų kalbos mokytojos Raimonda Striaušienė, Danguolė Pumputienė, Ernesta Dubovikaitė.

Kategorija : Be kategorijos