Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos mokinės pergalė LR Konstitucijos egzamine

Šių metų spalio mėnesį Alytaus Dzūkijos pagrindinėje mokykloje vyko Lietuvos Respublikos Konstitucijos egzaminas, į kurį sugužėjo 5-8 klasių mokiniai.  Viena iš jų – 7b klasės mokinė Taja Tamkevičiūtė.  Ji šiame konkurse tarp 5-7 klasių moksleivių iš visos Lietuvos užėmė II vietą bei gavo progą apsilankyti Prezidentūroje.

Taja  Konstitucijos egzamine nusprendė dalyvauti, nes norėjo pasitikrinti, kaip gerai išmano pagrindinį šalies įstatymą – Konstituciją, pasirungti su savo bendraamžiais, ginti mokyklos vardą bei tiesiog sudalyvauti konkurse, kuris mergaitę sužavėjo dar penktoje klasėje. Tiek prieš pirmą, tiek ir prieš antrą Konstitucijos egzamino etapą septintokė ruošėsi įvairiai: skaitė Konstituciją, atliko ankstesnių metų egzaminų bei internetinio treniruoklio užduotis.

Taja šiokią tokią nuojautą, jog laimės, turėjo. Ji iš dalies tikėjosi tapti laimėtoja, nes septintokė daug ruošėsi, kad laimėtų, be to, tai buvo jos prioritetas. Bet, kita vertus, Taja, ypač antrame etape, jautė jaudulį, bijojo, jog jai gali nepasisekti. Juk konkursuose būna visko. Kai mokinė sužinojo apie savo pergalę, ją užplūdo nuostabios emocijos. Mergaitė labai džiaugėsi, jautė ir vidinį palengvėjimą, jog pagaliau trejų metų darbas (Konstitucijos egzamine ji dalyvauja kiekvienais metais nuo penktos klasės) atsipirko tokiu garbingu laimėjimu. O labiausiai džiugino žinia, kad Taja, kaip viena iš Konstitucijos egzamino laimėtojų, yra pakviesta apsilankyti Lietuvos Respublikos Prezidentūroje.

Pradžioje, kai tik Taja įžengė į Prezidentūrą, ji jautėsi ramiai, bet mokinę jau iš pirmo žvilgsnio sužavėjo Prezidentūros iškilmingas vidus ir jame tvyrojusi atmosfera. Po visų patikrų eidama į salę, kurioje vyko apdovanojimų ceremonija, septintokė jautė vidinį pakylėjimą, kadangi mergaitei tenka lankytis tokioje garbingoje vietoje  bei gyvai pamatyti  Lietuvos Respublikos Prezidentę. „Stovėdama šalia Prezidentės aš jaučiau didžiulį džiaugsmą bei euforiją, jog aš su savo tėveliais stoviu šalia šalies vadovės, kuria pati asmeniškai didžiuojuosi ir kaip žmogumi ir kaip politike, ir, kad būtent Prezidentei turiu progą paspausti ranką bei su ja įsiamžinti.“ – taip savo įspūdžius, stovint šalia Prezidentės, apibūdina Taja. Vos tik išėjusi iš Prezidentūros septintokė jautė, jog jai šis renginys paliko neišdildomą įspūdį visam gyvenimui.

Po šio konkurso Taja dar kartą suprato, jog norint pasiekti aukštų bei skambių pergalių, reikia daug ir sunkiai dirbti. Dalyvaudama Konstitucijos egzamine taip pat ji įgijo daugiau žinių, susijusių su Konstitucija.

Kitiems mokiniams Taja patartų domėtis Konstitucija, nes tai yra pagrindinis šalies įstatymas, kurį turi žinoti kiekvienas šalies pilietis. O tiems mokiniams, kurie įvairiausiuose konkursuose bei olimpiadose nori iškovoti skambių pergalių, pataria tiesiog nebijoti dalyvauti, išbandyti savo jėgas, o nusprendus dalyvauti, intensyviai ruoštis konkursui ar olimpiadai tam, kad paskui būtų galima pasiekti aukštų rezultatų.

7a klasės mokinė Neirūnė Kupstaitė

https://www.lrp.lt/lt/spaudos-centras/pranesimai-spaudai/prezidente-konstitucijos-ziniu-reikia-visiems/31190/?