Valstybinė lietuvių kalbos komisija kiekvienais metais nuo vasario 16 d. iki kovo 11 d. kviečia organizuoti Lietuvių kalbos dienų renginius įstaigose, visuomeninėse organizacijose ir lietuvių bendruomenėse užsienyje. Šių dienų tikslas – didinti valstybinės kalbos prestižą, stiprinti jos kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje. Šiemet Alytaus Dzūkijos pagrindinėje  mokykloje taip pat buvo organizuojami įvairūs lietuvių kalbos dienų renginiai ir veiklos.

   Jau kelinti metai į lietuvių kalbos savaitės renginius įsitraukia ir mūsų mokyklos biblioteka. Bibliotekininkė Inga parengė mokiniams viktoriną apie lietuvių kalbą, jos istoriją, konkrečių žodžių reikšmes, kilmę.  Pamokose mokyklos bibliotekoje lankėsi visų klasių mokiniai su lietuvių kalbos mokytojomis. Čia jie turėjo galimybę ne tik dalyvauti viktorinoje, bet ir pamatyti mokytojos Renatos Dudzinskienės parengtą senų lietuvių kalbos vadovėlių, knygų parodą, palyginti, kaip keitėsi ne tik gimtoji kalba, bet  ir knygų bei vadovėlių leidyba. Pamokose kiekviena klasė rinko gražiausią lietuvišką žodį. Mokiniai išrinko tikrai prasmingus, jiems svarbius žodžius – Lietuva, laisvė, meilė, mama, draugystė… .  Prieš lietuvių kalbos savaitę mokyklos svetainėje buvo paskelbtas eilėraščio gimtajai kalbai, Lietuvai konkursas, todėl  šioje pamokoje mokiniai turėjo galimybę išbandyti savo, kaip kūrėjo, gebėjimus. Kurti eilėraščius mokiniai, mokytojai, tėveliai galėjo ir namuose.  Į paskelbtą konkursą atsiliepė daugiausia  mokiniai. Mokinių sukurti eilėraščiai bus atrinkti ir sudėti į stendą, publikuojami mokyklos svetainėje, geriausieji skambės per tradicinę mokyklos Poezijos pavasarėlio  šventę.

   Šiais metais į lietuvių kalbos savaitės renginius mus pakvietė ir J. Kunčino biblioteka, su kuria glaudžiai bendradarbiaujame jau kelintus metus. 5-8 klasių mokiniai  su lietuvių kalbos mokytojomis dalyvavo bibliotekos išmaniojoje erdvėje  vykusiose edukacijose, kurias parengė bibliotekininkė Aurelija , buvusi mūsų mokyklos mokinė. Penktokai vaidino pasakas, šeštokai susipažino su K. Donelaičio poema ,,Metai“, atliko įdomią užduotį- sudėliojo ,,pasimetusias“ poemos eilutes, septintokai susipažino su J. Meko  poezija, jos ištakomis, o aštuntokai gilino žinias apie rašytoją J. Tumą-Vaižgantą, kurio garbei skirti šie metai.

   Lietuvių kalbos savaitės metu mokykloje vyko ir miesto  dailyraščio konkursas „Lietuva brangi“. Mokiniai dailyraščiu prabilo Maironio eilėraščio „Lietuva brangi“ žodžiais. Konkurse dalyvavo 26 mokiniai. Dailaus ir taisyklingo rašto puoselėtojais išrinkti: 2-4 kl. amžiaus grupėje Smiltė Pileckaitė (Alytaus „Volungės “ progimnazija, 3b kl.), 5-6 kl. amžiaus grupėje- Ignas Polozovas (Alytaus šv. Benedkto gimnazija, 6b kl.), Greta Sarpaliūtė (Alytaus Vidzgirio pagrindinė mokykla, 5a kl.) ir Smiltė Smaidžiūnaitė Alytaus „Volungės “progimnazija, 6d kl). Smagu, kad šiais technologijų laikais atsiranda mokinių, vertinančių rašto grožį, teksto estetiką.

 Savaitė baigėsi mokinių dalyvavimu Nacionalinio diktanto konkurse kovo 8 dieną.  LRT diktoriaus Marijaus Žiedo įgarsintą Dovilės Filmanavičiūtės tekstą „Odėje moterystei“ rašė 17 mūsų mokyklos  mokinių. Tai buvo puiki proga prisidėti prie lietuviško žodžio išsaugojimo, pasidžiaugti kalba, taip pat prisiminti mokymąsi, pasitikrinti žinias bei pasimėgauti vaizdingu tekstu.

Savaitė buvo gausi renginių ,kuriais buvo ugdomas mokinių kūrybiškumas, bendradarbiavimas, pilietiškumas bei skatinamas domėjimasis lietuvių kalba ir jos kultūra.

Vilma Jurkienė, Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė