2019 m. lapkričio 28–30 d. Airijoje, Dubline, vyko programos „Erasmus+“ Tarptautinės bendradarbiavimo veiklos teminis seminaras, skirtas tarptautinių eTwinning ir Erasmus+ projektų partnerių paieškos, veiklų planavimo, vykdymo, vertinimo tobulinimui. Seminare dalyvavo mokytojai iš įvairių Europos šalių. Lietuvai atstovavo mūsų mokyklos anglų kalbos mokytoja metodininkė Eugenija Krasauskienė.

Mokymus organizavo Airijos tarptautinių projektų vykdymo nacionalinė agentūra Leargas. Organizatoriai žaidybinėmis veiklomis stengėsi suartinti seminaro dalyvius, kūrybiškai paskirtos užduotys leido greitai susipažinti su mokytojais iš įvairių mokyklų ir pagalvoti apie potencialius būsimų projektų partnerius. Dalyviams buvo suteikta galimybė aktyviai ir kūrybiškai dalyvauti, bendrauti įvairiose grupėse.

Didžiausias dėmesys buvo skirtas gerų, kokybiškų eTwinning ir Erasmus+ projektų kūrimui. Seminaro lektoriai detaliai pasidalino savo patirtimi, patarimais, įžvalgomis, kaip reikėtų pradėti vykdyti tarptautinius projektus, į ką atkreipti dėmesį, apie ką pagalvoti iš anksto, su kokiomis problemomis galima susidurti, kaip jas spręsti ir kokius planus B turėti. Mokytoją Eugeniją Krasauskienę sužavėjo organizatorių šiltas bendravimas su dalyviais, didelis noras padėti, dėmesys kiekvienam mokytojui, veiklų ir pristatyta darbo įrankių įvairovė.

Mūsų mokyklos mokytoja turi ilgametę patirtį kuriant ir vykdant eTwinning projektus bei dalyvaujant Erasmus+ tarptautinių mainų projektuose, tačiau visuomet sunkiausia yra susirasti atsakingus, motyvuotus, inovatyvius bei kūrybingus partnerius. Mokytoja džiaugiasi, kad dalyvavimas seminare Dubline tikrai padėjo susirasti puikių partnerių iš Švedijos, Airijos ir Ispanijos. Mokyklos mokiniai prieš pat šventes pradeda eTwinning projektą labai svarbia ir aktualia tema „Gamtą tausojančios linksmos Kalėdos“ (angl. Sustainable Christmas Cheer). Tikimasi ne tik kokybiškai įgyvendinti projektą, bet ir paskatinti mokinius džiaugtis didžiausiomis metų šventėmis atsakingai, tausojančiai, galvojant apie savo artimuosius ir supančią aplinką. Etwinning projektas bus tik bendradarbiavimo pradžia, kuria tikimasi užmegzti tvarius partnerystės ryšius naujiems būsimiems Erasmus+ tarptautiniams mainų projektams.

Eugenija Krasauskienė, Alytaus Dzūkijos mokyklos  anglų kalbos mokytoja metodininkė