Kaip ir kas metai, taip ir šiemet, jau šeštus metus iš eilės, Alytaus Dzūkijos pagrindinėje mokykloje gruodžio mėnuo yra ne tik susikaupimo, bet ir įtempto darbo laikas. Mokyklos bendruomenė rengia jau tradicinį metinį koncertą, kurio metu parodo ne tik kaip išmoko šokti ar dainuoti, bet ir siuva, neria, piešia įvairius darbelius, kepa pyragus ar keksiukus – rengiasi mugei. Šiemet šis renginys vyko gruodžio 14 dienos vakarą.

Nuo 17 valandos antro aukšto fojė šurmuliavo tradicinė mokinių mugė. Ji yra labdaringa, jos tikslas – surinkti kuo daugiau pinigėlių ir juos paaukoti. Šiemet mugėje surinkti pinigai mokinių tarybos sprendimu bus aukojami sunkiai gyvenančioms mokinių šeimoms. Kilnus tikslas mokinius skatina ne tik gražiai pagaminti gaminį savo rankomis ar su tėvelių pagalba, bet ir gražiai jį pateikti. Juk taip yra mokomasi verslumo, kuris itin svarbus mūsų laikų žmogui.  Džiugino mugės lankytojus gražiai supakuoti kalėdiniai meduoliai, savo rankomis gamintose dėžutėse pateikti sausainiukai,  gražiai dekoruoti keksiukai, įvairūs dovanų maišeliai ar kiti siūti, nerti rankdarbiai. Tiek rengimasis mugei, tiek dalyvavimas joje  ir pardavėjus, ir pirkėjus skatina susimąstyti apie gerumą, atjautą, dalijimąsi. Šitos vertybės yra akcentuojamos ne tik renginio metu, bet ir per įvairias pamokas ar socialinių emocijų ugdymo programą, kuri jau kelintus metus įgyvendinama mūsų mokykloje. Kalėdinis renginys tarsi apibendrina, apjungia visas auklėjimo formas ir leidžia pamatyti rezultatą.

18 valandą visi mugės dalyviai, svečiai Kalėdų senelio ir nykštukės buvo pakviesti į gražiai papuoštą mokyklos aktų salę. Ji buvo sausakimša. Juk į šį renginį ateina ne tik mokiniai ir jų tėveliai, bet renkasi šeimos su mažais broliukais ar sesutėm, kurie gal ateity irgi taps mokyklos mokiniais, ateina močiutės ir seneliai. Koncerte mokiniai ir mokytojai stengiasi parodyti savo dainavimo, šokio gebėjimus. Nuo seno mūsų mokykloje gilios užsienio kalbų mokymo tradicijos, tad mokiniai koncerto metu dainavo ne tik lietuviškai, bet ir rusiškai, angliškai, prancūziškai. Modernius šokius keitė lietuvių liaudies šokiai, dainavo ansambliai ir solistai, artistai buvo ir pradinukai, ir vyresnių klasių mokiniai, mokyklos mokytojai. Koncerto žiūrovai negailėjo aplodismentų artistams ir Kalėdų seneliui su nykštuke, kurie viso koncerto metu linksmai su dainininkais ir šokėjais šėlo scenoje.

Rengiant šį koncertą kiekvienais metais ieškoma naujų idėjų, galvojama, kaip originaliau, įdomiau papuošti mokyklą, kaip patobulinti pasirodymus, renginio organizavimą. Džiaugiamės, kad kiekvienais metais pavyksta pritraukti daugiau žmonių, kurie prisideda prie renginio kūrimo – tai ir mokyklos mokytojai, būrelių vadovai, mokiniai. Šiemet renginio tema buvo nykštukai. Mokyklos erdves papuošė ryškūs tarsi iš pasakų nužengę nykštukai, jie linksmai suposi ir šnabždėjo pasakas ant kalėdinės eglutės, susibėgo pasidairyti ant mokyklos langų, sutūpė po eglute, puikavosi scenoje. Jų pasakiškas buvimas šalia mūsų ilgai dar jausis, nes renginio atgarsiai dar ilgai neišblės ne tik mokiniams, bet ir jų tėveliams, mokyklos mokytojams ir ypač tiems, kurie tiesiogiai prisidėjo prie koncerto organizavimo.

Vilma Jurkienė, Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Žurnalistų būrelio nariai