Kaip ir kiekvienais metais kovo mėnuo tampa kovos su patyčiomis simboliu. Jau įprasta, kad šį mėnesį mokykloje organizuojami renginiai respublikinei akcijai – „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“ paminėti. Nuo šių metų, siekiant transformuoti ir gilinti bei plėsti patyčių problematikos supratimą ir sprendimus, iniciatyva keičia pavadinimą į sąmoningumo didinimo mėnuo BE PATYČIŲ. Šiai iniciatyvai paminėti mūsų mokykloje vyko įvairios veiklos.

Patyčios – itin skaudi patirtis jas patiriančiajam. Apie jas svarbu nedelsiant pranešti tuo metu arčiausiai esančiam mokyklos darbuotojui ar kitam šalia esančiam suaugusiajam. Tuo tarpu konfliktas – natūrali mūsų gyvenimo dalis, jie neišvengiami, o kartais ir būtini tam, kad santykiai judėtų į priekį. Be abejo, netinkamai sprendžiamas konfliktas gali virsti patyčiomis. Todėl, svarbu atskirti patyčias ir konfliktą. Klasės susitikimų metu mokiniai mokėsi kaip atskirti šiuos du reiškinius ir kaip į juos reaguoti tinkamai.

Taip pat klasės susitikimų metu mokiniai atliko interaktyvų testą „Įveik patyčias“. Šis testas patraukliu būdu leido mokiniams pasitikrinti turimas ir įgyti papildomų žinių apie patyčių atpažinimą ir tinkamą reagavimą į jas.

Jau tapo tradicija šios iniciatyvos metu rinkti draugiškiausią kiekvienos klasės mokinį ir draugiškiausią mokyklos mokytoją, kuriems įteikiamos mokyklos direktorės padėkos. Norime pasidžiaugti, jog šiais metais, daugumos mokinių balsų, draugiškiausiais mokytojais išrinktos pradinių klasių mokytoja Sonata Vosylienė ir biologijos, chemijos mokytoja Sandra Leonavičienė.

Intensyviau šį mėnesį vyko ir mokyklos specialistų: psichologų, socialinių pedagogų, vedami praktiniai užsiėmimai, skirti bendravimui ir bendradarbiavimui tobulinti. Buvo organizuojami susitikimai su kitų Alytaus mokyklų mokiniais, dalijamasi mintimis, patirtimi, žaidžiami žaidimai, užmezgamos pažintys, draugystės.

Juk nėra vaistų nuo patyčių. Yra dėmesys, palaikymas, geras žodis, atsiprašymas.

Psichologė Aistė Bukelevičienė