Alytaus piliakalnis, vienas gražiausių Dzūkijos istorijos ir kultūros paminklų, spalio 16 d. jungė Dzūkijos mokyklos mokinių bei mokytojų mintis ir širdis…

,,Čia Dzūkija. Čia mano kraštas!“ – su vėjo rudenišku gūsiu nuvilnijo projekto šūkis mokyklos mokiniams ir mokytojams, besirenkantiems piliakalnio papėdėje.

Visi 5-8 klasių mokiniai ir jų mokytojai bibliotekininkės Ingos Diškevičienės ir padėjėjos Astros Matažinskienės iniciatyva organizavo žygį po  Alytaus miesto lankytinas vietas. Kiekviena klasė žygio metu aplankė kelis pasirinktus objektus: miesto sodą, „Laisvės angelo“ paminklą, ,,Žaliąją“ gimnaziją, memorialą „Nurimęs varpas“,  Mažąjį Dailidės ežerėlį, A. Jonyno memorialinį muziejų, Šv. Angelų sargų ir Šv. Liudviko bažnyčias,  Antano Juozapavičiaus, Artūro Sakalausko kapus,  A. Juozapavičiaus tiltą,  Pirmojo Alytaus istorinę aikštę,  Baltosios rožės, Tūkstantmečio, Kaniūkų tiltus, A. Matučio parką, skulptūrą „Obels žiedas“. Klasių jaunieji gidai pristatė aplankyto objekto ar vietos įdomiausius ir prasmingiausius istorinius faktus.

Visi keliai vedė prie Alytaus piliakalnio, tai ir buvo žygio kulminacija.  Prie piliakalnio, saugaus atstumo besilaikydami, būriavosi mokiniai ir mokytojai, projekto organizatorės bei mokyklos direktorė Vilija Sušinskienė.  Renginio vedėjai, 8b klasės mokiniai Arnis Juknevičius ir Karolina Račkauskaitė, poetiniais žodžiais pasveikino visus, pasiekusius tikslą, priminė projekto veiklas, įgyvendintas iki šio žygio: emblemų kūrimą, eilėraščių rašymą, dalyvavimą A. Matučio festivalyje, kelionę į Čepkelių raistą, Marcinkonis, Drevininkystės muziejų, Merkinę, susitikimus su mūsų karšto rašytojais Dainiumi Gintalu ir Laima Petroniene.  Mokyklos direktorė kartu su bibliotekininkėmis apdovanojo mokinius, gražiausiai sukūrusius projekto emblemas (Andrių Balčiūną, Augustą Mikalonį, Vėją Burovą), gražiausių piešinių autorius (Eglę Ančiukaitytę, Skaistę Markevičiūtę, Vakarę Petraitytę, Titą Nedzinską, Kamilę Čepaitę). Atminimo dovanėlėmis pagerbė ir A. Matučio žiniukus: Gabiją Čižikaitę, Godą Dvareckaitę, Austėją Bartkevičiūtę, Emiliją Karpavičiūtę, Urtę Gavenovytę. Dėmesio sulaukė ir plunksnos broliai: Radvilas Prakapas,  Otilė Šmitaitė, Vytautė Narvičiūtė, Adrija Aleksiūnaitė, Ūla Reklaitytė. Žinoma, įvertinti ir žygio jaunieji klasės gidai. Direktorė nestokojo padėkos žodžių mokiniams ir mokytojams už įsitraukimą į prasmingas veiklas, už dėmesį savo gimtajam kraštui. Svarbu paminėti, kad ne žygio tikslas, o kelionė tikslo link buvo svarbiausia. Žygio metu mokiniai ne tik bendravo, pažino ir atrado. Kelionė istoriniais slenksčiais – tai kelionė laiku, kurios metu mokiniai prisiminė ryškias Dzūkijos krašto asmenybes, lemtingus Alytaus krašto istorinius įvykius.

Dzūkija – tas mielas mūsų kraštas, ,,Jotvingių žemė šventa,/Protėvių mums palikta.“ Atrodo, čia jau viskas žinoma, pažįstama, artima širdžiai ir akiai, bet mokiniams tai buvo vis dar atradimų krislelis… Dzūkijos krašto vietovė, tiltas, skulptūra ar asmenybė taps dar artimesni ir labiau pažįstami. „Vieni kitiems dėkokim, nes esam – Lietuvos.“– tokiais žodžiais vedėjai pabaigė savo kalbą, linkėdami saugaus kelio mokyklos link.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Renata Dudzinskienė