Kiekvienais metais kovo 21d. minima pasaulinė Dauno sindromo diena. Šią dieną kviečiame minėti mūvint skirtingas kojines, taip išreiškiant solidarumą ir palaikymą Dauno sindromą turintiems žmonėms. Skirtingos kojinės – skirtingi mes, nepriklausomai nuo to, kokį sindromą turime ar neturime. Visi esame skirtingi ir visi esame tokie pat: norime tų pačių dalykų – valgyti, miegoti, jaustis saugiais ir mylimais, užsiimti mėgstama veikla. Deja, bet retas iš mūsų turime teisingą, mitais neužterštą, supratimą apie Dauno sindromą turinčius asmenis. Taigi, sužinokime daugiau ir atsikratykime mitų.

Kas yra Dauno sindromas?

Dauno sindromas nėra liga, tai sindromas, žmogaus būklė, pasižyminti tam tikromis savybėmis. Būklė su kuria vaikas ateina į gyvenimą, su ja užauga ir su kuria gyvens visą laiką.  Dauno sindromą turinčių asmenų raida bus kiek kitokia, negu daugelio žmonių. Vis gi, kiekvienas Dauno sindromą turintis vaikas yra skirtingas. Šis sindromas yra žinomas nuo senų laikų. Šią būklę jau yra aprašę senovės Inkai. Tačiau, net ir šiandieną esama daug paplitusių mitų apie šią būklę. Štai labiausiai paplitę:

Vaikai, turintys Dauno sindromą, ilgai negyvena. Tai netiesa. Dėl medicinos mokslų pasiekimų jų gyvenimo trukmė labai prailgėjo.

Kitas mitas – Dauno sindromą turinčius asmenis linkę įsivaizduoti, kaip  tik švelnius, paklusnius, geros nuotaikos. Tiesa ta, kad jie tokie pat, kaip ir šio sindromo neturintys. Jei gyvenimo aplinkybės susiklosto, kad skatina švelnumą, gerą nuotaiką, tai tokia nuotaika ir bus, o jei nesiseka, kažkas liūdina, pykdo tai atitinkamai ir jaučiamės bei elgiamės.

Kitas priešingas mitas – šie vaikai agresyvūs. Jis paneigiamas lygiai taip pat, kaip prieš tai minėtas. Šiuo požiūriu mes visi tokie pat.

Šie vaikai niekada nebus savarankiški ir negalės dirbti. Tai visiška netiesa. Priklausomai nuo šalies išsivystymo lygio, šių asmenų gebėjimas savarankiškai gyventi ir dirbti svyruoja nuo kelių iki 90 ir daugiau procentų. Taigi, ne Dauno sindromą turinčių asmenų negalia, o valstybės išsivystymas labiau lemia jų integraciją į darbo rinką. Šiandien tokie asmenys sėkmingai įsijungia į įvairias sritis: aptarnavimo paslaugų, amatų, esama nemažai žymių aktorių apdovanotų prestižiniais kino apdovanojimais.

Dar vienas mitas – tokie vaikai nesugeba mokytis. Dauno sindromas labai įvairiai pasireiškia, tame tarpe ir skirtingai paveikia pažintinius gebėjimus, todėl nemaža dalis Dauno sindromą turinčių vaikų  gali įgyti ir atitinkamai nemažai žinių, įgūdžių. Dalis Dauno sindromą turinčių žmonių baigia universitetus, kitas aukštąsias mokyklas ir sėkmingai integruojasi darbo rinkoje.

Su Dauno sindromą turinčiu sunku bendrauti. Tai visiškas mitas. Mes visi skirtingi ir jei jums sunku bendrauti su Dauno sindromą turinčiu žmogumi, tai gali reikšti tiesiog, jog sunku bendrauti, bet ne dėl jo būklės. Šie žmonės turi savo mėgstamas veiklas, nori tų pačių dalykų, kaip ir mes (supratimo, užuojautos, rūpesčio). Jie jaučia ir mąsto taip pat kaip ir visi. Galbūt nesusikalbėjimo priežastis yra jūsų baimės bendraujant, o gal tiesiog nerandame bendros kalbos, kaip ir su bet kuriuo kitu.  

Daugiau informacijos galite rasti – https://www.saulytes.lt/

Rekomenduojame pažiūrėti šį video: https://youtu.be/6sq71TPWxpo

Parengė psichologės Aistė Bukelevičienė ir Justa Arlauskaitė

Kategorija : Be kategorijos