,… matyti galima tik širdimi. Tai, kas svarbiausia, nematoma akimis.“

,,Vaikystė – tai žemė, iš kurios mes visi kilę“,– taip  prancūzų rašytojas A. de Sent Egziuperi pristato alegorinę pasaką ,,Mažasis princas“, kurią  tikriausiai esame visi skaitę arba bent matę animacinį filmuką. Ši alegorinė pasaka visame pasaulyje užkariavusi vaikų širdeles, o ir suaugusiųjų rate, matyt, atrasime ne vieną šios knygos gerbėją. 

Vos tik pagalvojusi apie 5a klasės mokinį Dominyką, šmėsteli viena mintis – Mažųjų princų gyvena ir tarp mūsų. O vienas iš jų – būtent Dominykas Vitkauskas. Nors Dominykas ne auksaplaukis, tačiau tai ne trukdis rasti šimtus kitų panašumų į Mažąjį princą.  

Kodėl apie Dominyką? Visų pirma, tai šiek tiek kitoks mokinys. Kitoks gerąja prasme. Ne tik jautrios sielos vaikas, bet ir nepasiduodantis, siekiantis tobulėti, atsakingas, pareigingas, darbštus ir mandagus. O prisiminę lapės pasakymą princui: „Tu pasidarai amžinai atsakingas už tą, su kuo susibičiuliauji.“, galime drąsiai teigti , kad Dominyko atsakomybė kartais net pribloškia, nes jis čia ir dabar atlieka skirtas užduotis, norėdamas nenuvilti nei savęs, nei kitų. Nuolatinės pastangos ir užsispyrimas leido pasiekti gerų mokymosi rezultatų.

Dominyką apėmęs  pažinimo geismas. Jis siekia „susipažinti su daug visokių dalykų“: planetomis, kosmosu, informacinėmis technologijomis, gamta. Labiausiai Dominykui patinka anglų kalba, nuolat su nekantrumu laukia kontrolinio darbo rezultatų, džiaugiasi pasiekta sėkme. Mielai dalyvauja anglų kalbos olimpiadose. Taip pat vienas mėgstamiausių mokomųjų dalykų ir informacinės technologijos. Mokinys ne tik domisi įvairiomis programomis, bet ir pats kuria įvairias animacijas, filmukus apie ,,Windows“. Dar viena Dominyką dominanti sritis – astronomija. Mokinys pats parašęs knygą „Planetų knyga“, dalyvavęs konkurse „Mano knygos viršelis“.  Pasak Dominyko, įdomiausia planeta – Saturnas, nes aplink turi gražų žiedą, dar dėl savo spalvos patinka ir Neptūnas. Ne kartą žavėjausi mokinio noru pažinti, atrasti, išmokti. ,,Mokytoja, o galite skirti man dar užduočių?“,– ne dažnas mokinio prašymas, bet iš Dominyko jį girdime dažnai.  

Po dar vaikiška šypsena slepiasi brandi Dominyko išmintis, mokinys jau dabar sudėliojęs savo gyvenimo viziją: baigti mokyklą, universitetą, dirbti mėgstamą darbą, sukurti šeimą, pastatyti namą, šalia pasodinti sodą ir laimingai senti su mylimu žmogumi. Ir tai ne mano sudėliotas tobulo gyvenimo modelis, tokį filmuką kūrė Dominykas. Kaip penktos klasės mokinys, Dominykas sudėliojo visai nevaikišką ateities planą. Retkarčiais pasvajojama ir apie astronauto profesiją, bet čia pat pateikia ir  kitą pasirinkimą – informacinių technologijų specialisto kelią. Įdomu, kuri Dominyko svajonė išsipildys? Sakoma, be svajonių nesukursi ateities, tad Dominykas savo ateitį kuria jau šiandien.

Kartais Dominykas labai rimtas, kaip tas verslininkas, kuris nuolat skaičiuoja galaktikos žvaigždes. Bet tuoj pat prabunda ir vaikiškos prigimties grožį simbolizuojantis juokas – atviras, nuoširdus, kartais nedrąsus, pernelyg jautrus. Taigi berniukas esminių vertybių puoselėtojas, klasėje – pavyzdys kitiems. Matyt, dėl to išrinktas klasėje vienas iš pažangiausių ir draugiškiausių klasės narių.

Paklaustas apie nuotolinį mokymąsi, mokinys įžvelgia teigiamų ir neigiamų pusių. ,,Teams mokykloje“ (taip tokį mokymąsi vadina Dominykas) gerai, nes patinka tyla, ramybė. Taip jis gali geriau susikaupti. Bet, žinoma, labai pasiilgo klasės draugų, mokytojų.

Bet nepagalvokit, jog Dominykas tik mokosi… Jis puikus pagalbininkas ūkio darbuose, jis – mamos dešinioji ranka. Vežti, krauti malkas, pagirdyti karves, sodinti įvairius augaliukus – jam vienas juokas! Žinoma, save pradžiugina ir aktyviu laisvalaikiu – važinėjimu dviračiu, šokinėjimu ant batuto ir pasivaikščiojimu su šuneliu Pėda.

Taigi, Mažojo princo kelionė Žemėje tęsiasi! Kas žino, gal Mažasis princas esi būtent tu?

                                                                                                            Auklėtoja Renata Dudzinskienė