Jau nuo 1987m. Pasaulinė sveikatos organizacija gegužės 31-ąją paskelbė pasauline diena be tabako. Prisimenant šią dieną kviečiame prisiminti rūkymo keliamus pavojus. Tikimės, jog šios dienos minėjimas sustiprins motyvaciją nepradėti rūkyti, o rūkantiems sustiprins norą ir pasiryžimą mesti rūkyti.
Niekas mūsų negali priversti nepradėti ar mesti rūkyti… tik mes patys. Visada galime rinktis sveikata ar rūkymas, laisvė ar priklausomybė. Rinkdamiesi prisiminkime:
dėl žalingo poveikio rūkymas gali sukelti:
▪ Širdies ir kraujagyslių ligas;
▪ Kvėpavimo sistemos ligas;
▪ Onkologines ligas;
▪ Kitas ligas ir sveikatos sutrikimus, kurių dažna išeitis- mirtis ar sunki negalia.
Jei sunkūs sveikatos sutrikdymai nepadeda apsispręsti mesti ar nepradėti rūkyti, štai dar keletas priežasčių dėl ko verta nerūkyti:
Sutaupyti pinigai. Ar kada susimąstei kiek pinigų išleidi šiam kenksmingam įpročiui. Tai nepigus užsiėmimas. Pabandyk suskaičiuoti kiek rūkymas kainuoja ir pagalvok ką galėtum įsigyti už šiuos sutaupytus pinigus.
Malonesnis kvapas. Rūkaliai pasižymi susilpnėjusia uosle, todėl dažnai net nejaučia, jog rūkalų kvapo prisigėrę jų drabužiai, plaukai. Patikėk, tai mėra malonus kvapas ir aplinkiniai jį visada jaučia, net jei tai elektroninės cigaretės.
▪ Kokybiškesnis miegas. Ekspertai teigia, jog rūkalių miegas, jo kokybė, trukmė yra prastesnė už nerūkančiųjų miegą. O juk miegas yra būtina sąlyga, kad jaustumeisi žvalus ir energingas.
Gražesnė išvaizda. Pageltę dantys, slenkantys ir lūžinėjantys plaukai, papilkėjusi ir besiraukšlėjanti oda – tai neatskiriamas rūkaliaus bagažas. Turbūt nei vienas iš mūsų
nenorime taip atrodyti.
▪  Geriau girdėsi. Rūkaliai turi 70proc. didesnę tikimybę turėti klausos problemų.
▪ Rečiau lankysiesi odontologo kabinete. Rūkymas didina dantų ir dantenų ligų tikimybę, todėl nerūkantys rečiau lankosi odontologo kabinete.
▪   Geriau jausi skonį ir kvapus.
Jausiesi laimingesnis. Tyrimai rodo, jog nerūkantys žmonės yra laimingesni, labiau patenkinti savo gyvenimu.
Tai keletas priežasčių dėl ko nevertėtų pradėti rūkyti. O jei jau pradėjai išsirink kelias tau
svarbiausias priežastis. Jas užsirašyk ir laikyk šį sąrašą vietose kur dažniausiai jas gali matyti.
Keletas patarimų tiems, kurie jaučia priklausomybę nuo rūkalų:
o Jei jauti itin stiprų norą rūkyti išsikelk tikslą nerūkyti bent 7-10min. Stiprus noras staiga
užplūsta, bet gana greitai ir atslūgsta. Užvaldžius tokiam stipriam norui gali gerti vandenį, atlikti gilaus kvėpavimo pratimus, atlikti daug jėgų reikalaujančius fizinius pratimus. Praėjus keletui minučių pastebėsi, jog noras rūkyti atsitraukia.
o Svarbu atpažinti ir apgalvoti savo susiformavusius rūkymo įpročius: situacijas, veiklas, kurios skatina tave rūkyti. Pvz., tik atsibudus ryte, supykus, bendraujant su tam tikrais žmonėmis. Žinodamas tokias situacijas tu gali iš anksto pasiruošti ir pakeisti savo įprastą elgesį. Pvz., jei buvai įpratęs tik atsibudęs parūkyti gali užsistatyti žadintuvą vėliau, kad tam tiesiog neliktų laiko. Jei supykęs griebiesi cigaretės susikurk savo pykčio išveikos programą: gal gali užsiimti aktyvia fizine veikla supykus, gal pasitelkti kvėpavimo technikas, o gal klausytis trankios muzikos. Turi apgalvoti ir ką pasakysi bei kaip atsisakysi susitikęs draugus rūkalius.
o Įkyrias mintis apie rūkymą padeda įveikti: maloni veikla, bet koks užimtumas (bėgiojimas, piešimas), kvėpavimo technikos, išmokimas pozityviais būdais įveikti nemalonias emocijas, guma, ledinukai, vandens, sulčių, arbatos gėrimas. Ypač naudingas yra fizinis aktyvumas.

Parengė mokyklos psichologės J. Arlauskaitė ir A. Bukelevičienė

Kategorija : Be kategorijos