Tai gražiai skambėjo žodžiai:
Laukas, pieva, kelias, upė.
Tai gražiai iš jų išaugo
Vienas žodis – LIETUVA!

                  „Laisvės šauklys“ – tai būtų tik skambus pavadinimas, jei ne žmonės, kurie istorijoje paliko ryškų pėdsaką siekdami nepriklausomos, laisvos šalies – Jonas Basanavičius, Vincas Kudirka, Romas Kalanta, Justinas Marcinkevičius… Laisvė – žodis, skambantis daugelyje eilių ir dainų. Tai kiekvieno troškimas, kurį atsinešame jau gimdami. Šis jausmas susijęs su svaigiu pojūčiu, kad galime viską.  

                      Kovo 1 -ąją dieną Alytaus Dzūkijos mokykloje vyko Alytaus bendrojo ugdymo mokyklų  2-8 klasių  mokinių dailyraščio konkursas ,,Laisvės šauklys“. Tradicija tapęs dailyraščio konkursas skiriamas lietuvių kalbos rašto grožiui puoselėti bei patriotiškumui atskleisti, nes konkursas organizuojamas valstybinių švenčių –Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios– sandūroje.

        Konkurso dalyviai, maži ir dideli,  pasitikti patriotiškų dainų virtine bei mokyklos choro „Lakštutė“ atliekama daina „Mano Vytis ir trispalvė“ (mokytoja Birutei Babarskienė).  Čia pat atvykusiuosius pasveikino tautiškais dzūkų rūbais pasipuošusios mokytojos Renata Dudzinskienė ir Sonata Vosylienė. Sveikinamąjį žodį tarė mokyklos direktorė Vilija Sušinskienė, kuri kalbėjo ne tik apie rašto grožio prasmę, bet ir apie tai, kad raštas daug ką gali pasakyti apie žmogų.  Renginį puošė ne tik gražūs žodžiai ir dainos, bet ir šiuolaikinė laisvės interpretacija 6-7 klasių mokinių šokyje (mokytoja Agnė Staškevičė), mokyklos instrumentinio ansamblio, vadovaujamo mokytojos Gintarės Vitko, atliekamas kūrinys su ukulėlėmis „Lietuva“. Po kūrybiškos pradžios konkurso organizatorės priminė dailyraščio reikalavimus, vertinimo kriterijus ir pateikė tekstus, kuriuos dalyviai galėjo rašyti apie 30 min.          

                      2-4 klasių mokiniai rašė J. Marcinkevičiaus eilėraštį ,, Tai gražiai mane augino“ , kurį mokiniai girdėjo iš poeto lūpų – išklausė įrašą,  o 5-8 klasių mokiniai – Kęstučio Genio eilėraštį ,,Pabudome ir kelkimės“. Pagal šį eilėraštį sukurta ne viena daina, tad teko pasiklausyti vieno iš įrašų, kartu padainuoti posmą. Kelis posmelius mokiniai skaitė garsiai. O paklausti, kas yra laisvė, mokiniai  nedrąsiai dalinosi mintimis, šmėstelėjusiomis galvelėse: tai ir šeima, ir namai, ir draugai, ir meilė, ir laisvė būti čia.  

                      Kol visi buvo įnikę į rašymą, mokytojos ruošė kūrybines dirbtuves: dėliojo iš Lietuvos pievų džiovintus augalėlius, iš kurių mokiniai kūrė knygos skirtukus, kuriuos turėjo galimybę ir laminuoti.  Kai kurie juos pasigamino net kelis.

                      Vertinimo procesas užtruko neilgai. Gražiai ir taisyklingai rašančių mokinių dar turime… Aišku, pradinių klasių mokiniai raides raitė taisyklingiau, atsargiau, atsakingiau. Bet visgi norime pasidžiaugti dalyvių sėkme bei pastangomis ir paskelbti, kad 2-4 klasių amžiaus grupėje 1 vietą užėmė Dainavos progimnazijos mokinys Kajus Šmigelskis, 2 vietą – ,, Drevinuko “ darželio – mokyklos mokinė Saulė Vaitkevičiūtė ir 3 – vietą Dzūkijos mokyklos mokinė Ieva Krickaitė; 5-8 klasių amžiaus grupėje 1 vietą užėmė Likiškėlių progimnazijos mokinė Paulina Buinauskaitė, 2 vietą – Alytaus Šaltinių progimnazijos mokinė Amelija Ivanauskaitė ir 3 – vietą Vidzgirio progimnazijos mokinė Greta Sarpaliūtė. 

                      Puoselėdami dailiojo rašto kultūrą, puoselėjame ir laisvę, kurios, pasak J. Marcinkevičiaus, reikia mokytis, ,,kad galėtum pažinti ją ne tik savyje, bet ir kitame.“

                                                           Alytaus Dzūkijos mokyklos mokytojos R. Dudzinskienė, S. Vosylienė

Kategorija : Be kategorijos