Kiekvienoje mokykloje yra mokytojų, kuriais tiek mokiniai, tiek kolegos, tiek mokyklos administracija visada gali pasikliauti, jie pasitelkiami vykdant įvairius projektus, renginius, akcijas, susipažįstant su ugdymo naujovėmis. Alytaus Dzūkijos mokykloje tokia mokytoja yra Ramunė Kazlauskienė. Kai reikėjo kolektyvui siūlyti kandidatą metų mokytojo apdovanojimui, dauguma išrinko Ramunę. Labai džiaugėmės sužinoję, kad Tarptautinės mokytojų dienos proga ji apdovanota Alytaus miesto savivaldybės premija.

Mokytoja R. Kazlauskienė baigė Vilniaus pedagoginį universitetą,  įgijo vidurinės mokyklos matematikos ir informatikos mokytojos kvalifikaciją.  Paklausta, kas ją pastūmėjo pasirinkti nelengvą matematiko kelią, mokytoja pamini šviesaus atminimo mokytoją Nikodemą Krukonį(1936-2001), kuris yra laikomas bene ryškiausiu visų laikų Alytaus matematikos mokytoju. Tuo metu penktoje vidurinėje mokykloje dirbusio Mokytojo uždegantis pavyzdys, netradicinis požiūris į matematiką, puikus savo dalyko išmanymas pirmiausia Ramunę, kaip mokinę, sudomino, privertė pamėgti šią nedaugelio mėgiamą pamoką, o atėjus apsisprendimui dėl studijų, nebuvo sunku- matematika ir tik matematika.  Bestudijuodama Vilniaus pedagoginiame universitete, šalia matematikos pasirinko ir informacinių technologijų specialybę, kuri tuo metu (1989-1992) buvo labai nauja ir dar neaiški. Bet, kaip rodo gyvenimas, tai kas neaišku ir neapibrėžta, kažkada ima ir tampa vos ne svarbiausiu dalyku. Dabar niekas negali įsivaizduoti savo gyvenimo be informacinių technologijų. To, ko mokė mokinius mokykloje tik baigusi studijas ir dabar, labai skiriasi, ir visko teko mokytis pačiai, lankyti kursus, domėtis naujovėmis. Dabar mokiniai mokosi dirbti su daugiau programų, kurios neatsiejamos su dabartinės visuomenės poreikių, įgyja praktinių įgūdžių.

Po studijų baigimo Ramunei Kazlauskienei teko dirbti Alytaus Piliakalnio vidurinėje mokykloje, vėliau dirbo  Alytaus aukštesniojoje technikos mokykloje.  Alytaus Dzūkijos mokykloje dirba jau 21 metus. Čia ji užaugo kaip asmenybė, kaip mokytoja, kaip auklėtoja, čia įgijo informacinių technologijų  bei matematikos mokytojo metodininko kvalifikacines kategorijas. Taigi, abi pasirinktos specialybės Ramunei yra vienodai svarbios.

Paklausta, ar lengva būti matematikos mokytoja, Ramunė nedvejodama atsako, kad jai tai yra nesunku, nes ji myli savo darbą, atsakingai ruošiasi pamokoms, negaili laiko, praleisto ieškant naujesnių, įdomesnių darbo metodų, formų.  Ji įsitikinusi, jog dėsto labai svarbų dalyką: ,,Matematika  šiandieniniame pasaulyje atveria labai daug karjeros galimybių.“ Jei svarbus dalykas, tai ir mokytojo požiūris į savo darbą, į mokinių mokymą(si), jų sąsiuvinių taisymą taip pat yra labai svarbus. Tik taip galima sulaukti gerų savo mokinių rezultatų, gražių laimėjimų įvairiuose konkursuose. Jos mokiniai kasmet dalyvauja ir laimi prizines vietas Alytaus miesto bendrojo ugdymo mokyklų 5-8 klasių II-ojo etapo matematikos olimpiadose, informacinių technologijų taikymo, mokinių greitojo rašymo kompiuteriu konkursuose. Kiekvienais metais mokiniai dalyvauja respublikiniuose matematikos ir informacinių technologijų konkursuose „Olympis“ bei kompiuterinių kalėdinių ir naujametinių darbų konkurse „Žiemos fantazija“ ir yra apdovanojami diplomais. 2016 m. mokytojos vadovaujama mokinė dalyvavo tarptautinėje Online olimpiadoje „Nalanda 2016“ ir informacinių technologijų grupėje laimėjo III vietą. 2018 m. tarptautinėje Kings matematikos olimpiadoje, 6-os klasės mokinių grupėje, laimėjo I vietą ir tapo Geriausiųjų mokinių klubo nare. 2019 m. tarptautiniame matematikos konkurse „Kengūra“ viena 7-os klasės mokinė pateko į geriausiųjų 50-tuką ir buvo apdovanota Diplomu. Laimėtais konkursais džiaugiasi patys mokiniai, jų tėveliai ir visa mokyklos bendruomenė, bet didžiausias džiaugsmas mokytojai. Juk tai ir jos įdėto darbo įvertinimas.

Ramunė moka savo pamokose sukurti puikią mokymosi aplinką. Mokiniai džiaugiasi, kad matematikos, informacinių technologijų mokosi juokaudami, tarsi žaisdami, todėl laukia šių pamokų, dažnas įvardija, kad tai jo mėgstamiausios pamokos, o mokytoja- mylimiausia. Ramunė puikiai suderina reiklumą ir šiltą bendravimą, sveiką humorą. ,,Mano mokytoja yra tikrai gera. Matematika mano mėgstamiausia pamoka, nes kažkaip yra malonu sėdėti susikaupus ir… juoktis. Tai geriausia, kas gali būti“- sako jos dabartinė auklėtinė  šeštokė Akvilė. Kita auklėtinė priduria: ,,Mokytoja paaiškina net ,,kvailiausius“ klausimus. Trūksta žodžių tokiai gerai mokytojai apibūdinti.“  Septintokai pakalbinti sakė, kad su mokytoja Ramune dirbti labai smagu, nes ji moka sudominti, paaiškinti, pajuokauti ir pasidžiaugti rezultatu. Mokiniams patinka su šia mokytoja dirbti per netradicinio ugdymo dienas, integruotas pamokas, nes atveriamas kelias mokinių kūrybiškumui, iniciatyvai, išklausoma kiekvieno nuomonė.

Mokytoja Ramunė visada turi auklėjamąją klasę. Jos auklėtiniai yra tolerantiški, atsakingi, auklėtojos įdiegtas reiklumas sau padeda mokytis, kurti santykius su kitais mokytojais bei draugais. Buvusi jos auklėtinė Otilija, dabar jau dešimtokė, prisimena: ,,Auklėtoja pasižymi ne tik kantrybe, bet ir užsibrėžtumu. Kai ji turėjo kažkokį tikslą- visada jį pasiekdavo Tokiu savo asmeniniu pavyzdžiu ji skatino ir mokinius nepasiduoti nesėkmėms, visada ieškoti išeičių. Mokytoja Ramunė mane mokė gyvenimiškų pamokų, nuramino tada, kai nežinojau, kas manęs laukia gyvenime toliau.“  Mokytoja mėgsta keliauti, todėl ir savo mokiniams skiepija meilę gamtai, supančiam pasauliui ir kartu su mokiniais keliauja po Lietuvą bei kaimynines šalis. Glaudus ryšys tarp mokytojos ir mokinių išlieka ilgam. Buvę mokiniai ir auklėtiniai dažnai lankosi mokykloje, dalijasi savo patirtimi su jaunąja karta. Sugrįžę aplankyti savo mokytojų džiaugiasi, kad jų matematikos, informacinių technologijų žinios yra puikios, devintos klasės kurso temas jie labai nesunkiai įsisavina. O buvę mokiniai ir auklėtiniai dažnai sugrįžta aplankyti savo mokytojos. Ramunė iš tolo stebi jų kelią, labai džiaugiasi  tolimesnėmis sėkmėmis.

Mokytoja R. Kazlauskienė nesitenkina tik pamokomis.  2006 m. ji tapo pedagogų kompiuterinio raštingumo kvalifikacijos tobulinimo kursų nuotoliniu būdu pagal Pedagogų kompiuterinio raštingumo standarto edukacinę dalį lektore (dirbo su Alytaus apskrities, Šalčininkų rajono, Varėnos rajono mokytojais). 2007 metais laimėjusi ITC skelbtą konkursą vedė seminarus „IKT taikymas matematikos ir ekonomikos mokytojams“ Alytaus apskrities mokytojams.2017 metais baigė „Saugaus interneto ambasadorių“ mokymus, tapo Saugaus interneto ambasadore.

Mokytoja gerosios patirties semiasi ir ja dalijasi  įvairiose konferencijose, seminaruose, projektuose, kurių sąrašas tikrai yra ilgas. Pvz., 2017 m. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ parodoje „Mokykla 2017“ su mokyklos mokytojų komanda Savivaldybių ir mokyklų erdvės stende pristatė savo gerąją patirtį, 2022 m. vasario mėn. virtualioje respublikinėje konferencijoje „STEAM – kūrybiškumo, iniciatyvumo, verslumo ir lyderystės kompetencijų tobulinimas“ skaitė pranešimą „Inžinerinio ugdymo integravimas įvairių dalykų ugdymo procese“. Pedagogė nuolat semiasi patirties ir iš tarptautinių projektų, puikiai įsilieja į tarptautinį kolektyvą: 2016-2017 m. dalyvavo Erasmus+ „Young Europeans in Action: Helping you, helping me out!“ projekto veiklose, 2018-2019 m. dalyvavo Erasmus+ „Troubadours, journalists, storytellers, travellers, actors, defenders of tolerance and protagonists“ projekto veiklose, 2019 m. dalyvavo Erasmus+ baigiamajame projekte „Teachers and pupils STEAM competence development in elementary school“ Latvijoje, 2021 m. rudenį tobulino kompetencijas Erasmus+ mokymuose ,,Intensive English Course and Soft Skills for Teacher“(,,Intensyvūs anglų kalbos kursai ir asmeniniai mokytojų įgūdžiai“), Florencijoje. Išklausytų seminarų, skaitytų pranešimų temos yra labai įvairios, o tai tik įrodo, kad mokytojos veiklos taip pat labai plačios.

Ramunė Kazlauskienė ne kartą yra apdovanota mokyklos, Alytaus miesto mero, Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo  padėkomis, garbės raštais už stropų ir kūrybišką darbą bei mokinių rengimą konkursams ir olimpiadoms. Mokykla džiaugiasi, turėdama aktyvią,  kūrybingą mokytoją, kuri nuolat tobulėja pati, savo pavyzdžiu skatina tobulėti ne tik mokinius ,bet ir kolegas.

Kategorija : Be kategorijos