Visi, kas išdrįsta priimti iššūkį, pritars, kad Europos Sąjungos finansuojami „Erasmus+” mokinių mobilumo projektai yra tarptautinės veiklos, kurios palieka įspūdžius visam gyvenimui. Mūsų mokyklos mokiniai ir mokytojai jose dalyvauja jau daugelį metų. Šiais mokslo metais, atslūgus pandemijai, viena po kitos 7-8 klasių grupės vyksta į įvairias šalis. 

Spalio 2 – 7 dienomis Zlino mieste, Čekijoje, viešėjo 8 klasių mokinių grupė kartu su mokytojais Daiva Šeštavickiene, Eugenija Krasauskiene ir Antanu Kalinausku. Vyko įvairi projektinė veikla: darbas gamtos mokslų, meno, IT grupėse. Po veiklų mokykloje čekai ne tik supažindino su savo gimtuoju Zlino miestu, kuriame kadaise buvo išvystyta batų gamybos pramonė, bet taip pat projekto dalyviai turėjo galimybę aplankyti istorinę Moravijos regiono sostinę – Olomouco miestą. Jame yra garsus UNESCO saugomas objektas – šv. Trejybės kolona bei ypatingo grožio gotikinė bažnyčia, pastatyta karaliaus Vaclavo III. 

8b klasės mokinei Milėjai šeima, kurioje gyveno, buvo pati geriausia projekto dalis, nesutrukdė nei kalbos barjeras. Teko kalbėti ne tik angliškai, bet ir rusiškai. Vakarai buvo leidžiami žaidžiant įvairius žaidimus, ragaujant vietinius patiekalus. Laikas praleistas kartu ilgam išliks atmintyje. Austėjai iš 8a klasės patiko išbandyti save, mokytis kitos kalbos, bendrauti su nepažįstamais, pamatyti kitokią mokyklą, kitokius vaikus, susipažinti su jų mokymosi sistema, kuri pasirodė labai sunki. Austėją nustebino, kad Čekijoje mokyklose yra 13 klasių, visai kitaip negu pas mus, ir taisyklės įdomios. Pavyzdžiui, pas juos negalima mokyklose vaikščioti su batais, tik su šlepetėmis. Iš pradžių tai atrodė keista, bet vėliau suprato, kad tai yra gana patogu ir mokykla švaresnė. Paulinai iš 8d klasės patiko dalyvauti projekte, bet labai ilgėjosi šeimos. Ir pasitvirtina visiems gerai žinoma patarlė – „Visur gerai, bet namuose geriausia“:) 

Taigi, pasisėmę naujų žinių, patyrę daug įspūdžių bei įveikę visus sunkumus, aštuntokių ir mokytojų komanda su nauja energija ir pačiomis geriausiomis emocijomis tęsia mokslus ir darbus savo mylimoje Alytaus Dzūkijos mokykloje. 

       Anglų kalbos mokytoja Eugenija Krasauskienė