Europos autorių diena – tai nauja Europos Komisijos iniciatyva, kuri pirmą kartą buvo minima 2023 m. kovo 27 d. Iniciatyvos tikslas yra populiarinti Europos rašytojus per veiklą, kurią visose valstybėse narėse vykdo aktyvūs knygų sektoriaus dalyviai, ir skatinti skaitymą, ypač mokyklose.

Alytaus Dzūkijos mokyklos mokiniai taip pat prisijungė prie šios iniciatyvos. Pati renginio idėja nėra nauja- skatinti mokinių skaitymą, populiarinti knygą, akcentuoti jos naudingumą. Ši iniciatyva tik leido pajusti, kad skaitymo aktualinimas, jo skatinimas rūpi ne tik mums  vieniems, o visai Europai.

Šią dieną per mokyklos ekranus buvo rodomos mokinių parengtos skaidrės apie skaitymo naudą. Mokyklos bibliotekoje vyko knygos mainai- mokiniai galėjo atsinešti perskaitytą knygą ir ją išsimainyti į neskaitytą. Taip ne tik skaityti skatinome, bet ir mažinome vartojimą. Juk perskaityta knyga dažnai namuose nugula į lentyną ir niekam nebūna reikalinga.

 Po keturių pamokų per ilgąją pertrauką visa mokykla skaitė. Klasės auklėtojai su savo auklėtiniais iš anksto aptarė, ką skaitys, kokią erdvę skaitymui pasirinks. Vieni pasirinko skaityti vieną knygą garsiai, kiti rinkosi skaityti savo knygą tyliai. Mokyklos kabinetuose, muziejuje, koridoriuose, net knygų saugykloje mokiniai skaitė. Planavome išeiti skaityti ir į lauką, į mokyklos  kiemą, bet pirmadienio oras nelepino.

Pradinių klasių mokiniai aktų salėje su mokyklos bibliotekininke visi kartu perskaitė Martyno Vainilaičio knygutę „Juokų maišelis“. Galima sakyti, kad pasiekė rekordą. Ir dar spėjo poeto balso paklausyti, karaoke apie varną padainuoti, Varėnos viešosios bibliotekos parodą apžiūrėti.

Šią dieną po pamokų septintokai lankėsi Alytaus spaustuvėje. Čia jie turėjo galimybę pamatyti, kaip rankraštis tampa knyga. Buvo įdomu stebėti giljotiną, kuri lygiai nupjauna knygos puslapius, pamatė, kaip renkamas  popierius knygos viršeliui ir puslapiams. Ir visai atsitiktinai susipažino leidykloje su autoriumi, kurio knyga kaip tik rengiama spaudai. Buvo įdomu išgirsti ir autoriaus nuomonę , požiūrį į knygos leidybą. Pažintis naudinga, nes dažnas neįsivaizduoja knygos gimimo ,,virtuvės“.

Taigi pirmas Europos autorių dienos paminėjimas visai pavyko ir buvo naudingas. Ši diena labai gražiai įsiliejo į mūsų mokykloje paskelbto lietuvių kalbos mėnesio renginius.

Kategorija : Be kategorijos