2022- ieji metai pažymėti kaip iškiliausio Dzūkijos rašytojo V. Krėvės jubiliejaus metai. Šiai progai paminėti Alytaus Dzūkijos mokykloje buvo vykdomas projektas „Kai milžinai gyveno“. Šio projekto esmė – pažinti ne tik garbųjį Dzūkijos krašto rašytoją, jo kūrybą, bet ir daugiau sužinoti apie Dzūkijos piliakalnius ir kitas vietas, kurias minėjo V. Krėvė savo kūryboje. Projekto iniciatyva kilo bibliotekininkei A. Matažinskienei, kuri ir vadovavo jam iki pat pabaigos.

Nuo rugsėjo mėnesio mokiniai įsitraukė į projekto veiklas. Bibliotekoje vyko integruotos pamokos tiek pradinių, tiek ir vyresniųjų klasių mokiniams apie patį autorių bei XIV amžiuje vykusias lietuvių kovas su kryžiuočiais, jų buitį,  pilis.  Skaitėme ir žavėjomės tirk V. Krėvės, tiek ir lietuvių liaudies sukurtais ir padavimais apie piliakalnius.  O kiek suręsta, iš popieriaus pastatyta pilių, kiek piešinių pripiešta! Ankstyvais lapkričio rytais skaitėme „Antanuko rytą“ , į svečius pasikvietę buvome šarmingąją Merkinės mokyklos  lietuvių kalbos mokytoją Ritą Černiauskienę, kuri pateikė įdomios informacijos apie V. Krėvės gyvenimą, Merkinę. A. Matažinskienė su mokiniais pastatė spektaklį pagal V. Krėvės padavimą „Sena pasaka apie narsųjį kunigaikštį Margirį, Punios valdovą“. Spektaklį pavadinome  „Margiris – Punios valdovas“ . Jo premjera įvyko sausio 19 dieną. Kadangi tiek  ,, režisierei“, tiek ir aktoriams tai buvo pirmas kartas, buvo daug jaudulio, daug įdėta darbo, tačiau smagu buvo, kad mokiniai pajuto kūrybos  džiaugsmą ir net pasididžiavimą. Spektaklis buvo rodytas ne tik mūsų mokyklos mokiniams , bet svečiavosi ,,Dainavos“ progimnazijos mokiniai.

Kas prasideda, tas ir baigiasi. Gegužės 22 dieną buvo šio projekto uždarymas. Jaunieji aktoriai, vaidinę spektaklyje, bibliotekininkės A. Matažinskienė, I. Diškevičienė, mokyklos direktorė V. Sušinskienė po pamokų vyko į Punią, kur ant piliakalnio buvo apibendrintas visų metų projektas. Smagu, kad mokiniai daug sužinojo apie savo kraštą, jo garsius žmones, piliakalnius, istoriją, patyrė kūrybinį džiaugsmą statydami spektaklį.  Paklausit, kodėl čia ta silkė? Ogi tada Margiris silkių nevalgė, kaip ir bulvių, agurkų bei pomidorų, nes jų dar nebuvo.

Kategorija : Be kategorijos