Skautiški žygiai, išvykos, stovyklos – yra natūrali išgyvenimo situacija, kur vaikai būna kartu atitrūkę nuo įprastų gyvenimo sąlygų (patogumų). Elgdamiesi neįprastoje situacijoje, spręsdami iškilusias problemas, priimdami bendrus visiems tinkamus sprendimus, valdydami dėl to atsiradusį stresą, svaikai atsiskleidžia tokie, kokie iš tikrųjų yra. Nes kai situaciją paliečia žmogaus išgyvenimą – jis parodo savo natūralų elgesį. Organizuojant žygius-nuotykius ar dalyvaujant edukacinėse išvykose, stovyklose skautų vadovas  stengiasi sukurti natūraliai atrodančias problemines situacijas, o jų sprendimus palieka skautų atsakomybei. Atsiranda ir nekurtų situacijų, bet kartu išgyvenant kažkokią situaciją, skautai susidraugauja ir tampa komanda. Kai skautai išgyvena nuotykį kartu, jie geriau susibendrauja ir pradeda pasitikėti vienas kitu. Tai ir yra vienas iš grupės (skilties)  formavimo  pagrindų.

 

 Į stovyklą!

Liepos 14-22 dienomis Rumšiškėse,  Tautinės skautų stovyklos “Laužų karta” (projektą iš dalies remia Alytaus miesto savivaldybė),  programoje Alytaus skautai kasdien dalyvaus  amžiaus grupėmis. Tai reiškia, kad kas rytą visi programos dalyviai keliaus patirti nuotykių su savo amžiaus sesėmis ir broliais (taip skautai vadina vienas kitą), o vakarais ilsėtis grįš drauge su savo draugovėmis, tuntais ir kraštais. Tokioje didelėje stovykloje kils pavojus pasiklysti tarp veiklų gausos – juk norėsis kuo daugiau visko pamatyti ir patirti! Nederėtų nerimauti – kiekvienas skautas savo amžiaus grupės programoje sudalyvaus visose veiklose ir visi galės pasidalinti įspūdžiais.

 

Jaunesnieji skautai

Jaunesnieji skautai turės progą apsilankyti tikrose džiunglėse, kur drauge su drąsiuoju vadu Akela

 keliaus į žygius, o globėjas Balu padės susipažinti su skautiškomis gudrybėmis ir  gyvenimu miške. Amatai, kūrybinės dirbtuvės, piešimas purvu, aitvarų gamyba, mokslinė laboratorija, kovos menai, medijų pažinimas – tai tik maža dalis nuotykių ir įdomybių, kurias per savaitę patirs jaunesnieji  skautai.

 

 Skautai

Skautai bus kviečiami į pašėlusią bandymų savaitę. Per septynias dienas jie patirs visko: nuo piešimo iki purvo, nuo žygių iki diskotekų ir žinoma, vakarų prie skautiško laužo. Mokslinių eksperimentų laboratorija kvies plačiau pažinti mus supantį pasaulį, įvairios kūrybinės veiklos leis pažiūrėti į dalykus iš visų įmanomų ir neįmanomų kampų, o svarbiausia – viską reikės išbandyti ir pačiupinėti patiems!

 

Patyrę skautai šiemet bus kviečiami į kelionę laiku. Dalyviai nusikels į baltų ir vikingų laikus, kur kartu susipažins ne tik su kasdiene buitimi, bet ir žaidimais. Amatų kaimelyje jie ne tik sužinos , kaip prieš šimtą ir daugiau metų buvo gaminamas muilas, drabužiai, papuošalai, įrankiai ir kiti buities reikmenys, bet ir išbandys jų gamybą. Nuotykių ieškotojų lauks miško kliūčių ruožai, žygiai ir kiti iššūkiai.

 

Vyresnieji skautai

Vyresniųjų skautų programa nuo seno apipinta legendomis, mat ji žinoma tik tiems, kurie teisėtai peržengia vyresniųjų skautų pastovyklės vartus. Šios programos dalyviai tikrai keliaus į žygius ir darys geruosius darbus, o visa kita telieka paslaptimi.

O savo kūrybinius sugebėjimus bus galima pademonstruoti gausybėje teatro, šokio, dailės ir kitokių užsiėmimų.

 

“Prie malūno”

Laisvalaikio zonoje „Prie malūno“ stovyklautojus pasitiks užsienio skautų patirtis, biblioteka, media centras ir poilsio zona. Čia bus galima pabendrauti, išmokti naujų žaidimų ar tiesiog atsipūsti nuo aktyvios programos.

Šioje stovykloje bus du „pirmi kartai“, kai kalbame apie Vertybinę programą. Tai reiškia, kad kiekvienas bet kokio amžiaus vaikas praeis 3 valandų vertybinį užsiėmimą, kuris yra parengtas jo amžiaus grupei. Bus siekiama pagelbėti vaikui aiškiau suvokti skautiškas vertybes. Visų antra – bus  atskira religinė dalis, kurią rengia įvairių religijų dvasininkai ir kuria siekiama sudaryti sąlygas bet kokį tikėjimą išpažįstančiam vaikui rasti skautuose savo Dievą.

 

Svečių diena

Liepos 19 d stovykloje paskelbta svečių diena. Tad būtent tą dieną į stovyklą yra kviečiami atvykti tėveliai, draugai, kolegos ir visi, kuriems įdomus skautiškas judėjimas  ar tiesiog norintys  aplankyti skautus.

 

Pikantiškos naujienos

Apie svečius stovykloje! Stovykloje iš viso stovyklaus 576 skautai iš 22 šalių, 4 žemynų, pradedant nuo Australijos, baigiant Kanada. Didžiausia delegacija stovykloje iš Prancūzijos, jų atvyksta net 170 brolių ir sesių! Vienetinės delegacijos: Airija, Italija, Congas, Rumunija, Šveicarija. Skautai stovykloje lavins  anglų, prancūzų  kalbą, pasikeis  emblemomis su skautais iš kitų  šalių ir rudenį grįžę į mokyklą turės  ką papasakoti  draugams ir  mokytojams!

 

Skautų vadovė, pradinių klasių mokytoja metodininkė                                    Rita Baranauskienė

Kategorija : Be kategorijos