Mokyklos  jaunieji žurnalistai rašo

Apie renesansą aštuntokams

Šių metų rugsėjo-spalio mėnesį Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos aštuntokai dalyvavo integruotame lietuvių kalbos, anglų kalbos ir dailės projekte ,,Renesansas. V. Šekspyro biografija. Meilės istorija tragedijoje ,,Romeo ir Džuljeta“. Jo metu mokiniai per skirtingų dalykų pamokas susipažino su renesanso idėjomis, V. Šekspyro biografija, nagrinėjo garsiąją tragediją ,,Romeo ir Džuljeta“. Baigiamasis šio projekto renginys buvo susitikimas su Alytaus Kraštotyros muziejininkais, kurie atvyko pas mus į aktų salę spalio mėnesio vidury.

Mokyklos aštuntokams muziejaus darbuotojai teatralizuoto pokalbio metu pasakojo apie renesanso idėjas Lietuvoje, ypač akcentavo to meto madas, šokį, muziką, rašymo manieras, tradicijas. Mokinius labai sudomino muziejininkų pateikta užduotis parašyti laišką garsiausiai to meto Lietuvos porai Žygimantui Augustui ir Barborai Radvilaitei renesansišku kalbos stiliumi. Užduotis buvo nelengva, sunku buvo sugalvoti įmantrių kreipinių, posakių. Bet mokiniai užduotį atliko puikiai, buvo labai įdomių laiškų, juose aštuntokai uždavė daug klausimų, į kuriuos muziejininkai išsamiai atsakė. Labiausiai aštuntokams patiko galimybė apsirengti renesanso stiliaus drabužiais ir pasijusti tikrais renesanso laikų dvaro didikais. Kiek mažiau mokiniams patiko renesanso muzika ir lėtas, kuklus šokis, kurį taip pat norintys galėjo pašokti kartu su muziejininkais.

Šis renginys papildė projekto metu sukauptas mokinių žinias apie renesansą, ypač buvo naudinga sužinoti apie  renesanso bruožus Lietuvoje. Aštuntokai turėjo galimybę palyginti renesanso idėjas ir galimybes Europoje bei Lietuvoje. Visada įdomiau tai, ką gali paliesti, pamatyti, pajausti…

Lukas Malinauskas, 8c klasės mokinys