Kai lietingas vakaro šydas gaubė padangę ir gatvėse buvo taip tuščia ir niūru, sausio 24 d. Alytaus Dzūkijos mokykloje vakarojo būrelis 5, 6 ir 8 klasių mokinių.   Čia, mokyklos erdvėse, bibliotekoje ir muziejuje, vyko ilgasis vakaras tarp knygų, su knygomis, šalia knygų…

        Ilgojo vakaro idėjos autorė, bibliotekininkė Inga Diškevičienė, bendradarbiaudama su lietuvių kalbos mokytojomis Renata Dudzinskiene ir Irena Mažeikiene, subūrė 20 mokinių komandą į mokyklos biblioteką.

        Ukulelių akordais vakaronę pradėjo 5 klasės mokiniai. ,,Kaip smagu, kaip gerai,/Kad ilgi vakarai,“, – tęsė lietuvių kalbos mokytoja Renata Dudzinskienė viešnios Irenos Matažinskaitės-Lazickienės eilėraščio žodžiais. Viešnia Irena –buvusi mūsų mokyklos specialiojo ugdymo mokytoja, dabar žinoma rašytoja ne tik Alytuje, bet ir Lietuvoje. Rašytoja papasakojo vaikams  apie savo kūrybinio kelio pradžią 4 klasėje. Jau tada mažoji Irutė svajojo apie savo pirmąją eilėraščių knygą. Sakoma, kad be svajonių nesukursime ateities. Kad svajonės tikrai pildosi, tai įrodė rašytojos Irenos, trijų poezijos knygų autorės, kūrybos almanachų bendraautorės, patirtis.  Po malonaus pokalbio, klausimų iš mokinių lūpų, poetė pasidalino vienu kitu savo poezijos tekstu. Atsisveikindama su jaunaisiais klausytojais rašytoja padovanojo knygų skirtukus.

        Po arbatos pertraukėlės mokiniai kartu su mokytoja Renata ir bibliotekininke Inga paniro į  lavinamuosius žaidimus. Visi dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes. Viena mokinių grupė žaidė žaidimą ,,Scrabble“. Tai lavinamasis žaidimas, kuris  populiarus visame pasaulyje, nes lavina ne tik žodyną, bet ir gramatinius įgūdžius. Kitos grupės mokiniai buvo ,,Knygų sekliai“ ir ,nardydami tarp knygų lentynų, bandė rasti patarlę, paslėptą knygų antraštėse. Paraudę mokinių skruostai įrodė, kad mokiniams nebuvo laiko snausti.

       Daug emocijų mokiniai patyrė eidami į muziejų. Kiekvienas mokinys turėjo turėti porininką, vienas iš jų neregys, kitas- vedlys. Poroje jie turėjo vienas kitu pasitikėti ir padėti. Iki muziejaus netrumpas kelias, tamsoje mokiniai turėjo įveikti ne vieną laiptelį. Bet tikslą sėkmingai pasiekti padėjo tik draugo parama ir pasitikėjimas. Mokyklos muziejuje mokytoja Renata pristatė mokyklos istorijos įdomiausius faktus, po to 8 klasės mokinės Marija ir Martyna organizavo linksmąją viktoriną, kurios laimėtojai apdovanoti simbolinėmis dovanėlėmis.

          Vakaro pabaigoje  mokiniai buvo skatinami susimąstyti apie knygų vertę. Filmas ,,Knygų vagilė“  šią mintį padėjo įgyvendinti. Tai istorija apie ketvirtojo dešimtmečio karo niokojamą Vokietiją ir devynmetę knygų vagilę–Lizelę.

      Mokyklos biblioteka-tai naujų idėjų kaupimo, skleidimo ir įgyvendinimo vieta. Sukurta jauki, šilta aplinka subūrė skirtingų klasių ir patirčių vaikus, per žaidimus ir meninę veiklą mokiniai ugdė socialinius įgūdžius. Vyresniųjų klasių mokinės, prisijungdamos prie veiklų organizavimo,  ugdė kūrybiškumą, atsakomybės jausmą. Ilgasis vakaras tarp knygų neprailgo…

 

Kategorija : Be kategorijos