Sveikatingumas – tai subalansuotas fizinis aktyvumas, sveikos mitybos ir tinkamo poilsio įgūdžių lavinimas, taip pat – savo minčių ir emocijų pažinimas, mokymasis palaikyti darnius santykius su aplinkiniais. Gyvenant technologijų amžiuje, ypač svarbu ugdyti vaikų sveikos gyvensenos įpročius, nes dėl sumažėjusio žmonių aktyvumo prastėja ir jų sveikata.

Fizinio aktyvumo ir sveikos gyvensenos įgyvendinimo sistemiškumas mūsų mokykloje vykdomas nuosekliai įvairių renginių, akcijų, integruotų pamokų ar kitų veiklų metu. Pasidalinsime nuotolinio mokymo metu vykusios Sveikos gyvensenos savaitės veiklomis, į kurias buvo įtraukti ne tik visų klasių mokiniai, bet ir jų tėveliai.

Pradinių klasių mokiniai gamino įvairius patiekalus, dalyvavo konkursuose „Pusryčiai madinga!“ bei „Pietų kovos“, o trečiokai kartu vykdė ir pristatė inžinerinį projektą „Skanu ir sveika“. Visi vieningais sutarė, jog pusryčiai aprūpina mūsų organizmą būtinomis medžiagomis ir energija bei suartina šeimą visai dienai.

Specialiojo ugdymo klasių mokiniai rytus pradėdavo mankšta ir, žinoma, sveikais pusryčiais, kurių receptais dalijosi pristatymuose.

5-ose klasėse buvo kuriamos „Sveikos mitybos taisyklės“ – pamokoje mokiniai išsiaiškino, kaip reikia maitintis, kad tausotų savo sveikatą. Kartu sukūrę sveikos mitybos taisykles, pagal jas įsivertino, kaip maitinasi ir padarė išvadas, ką reikėtų keisti savo mityboje. Taip pat apklausė šeimos narius, kartu aptardami šeimos mitybos pokyčius.

6-ose klasėse mokiniai aiškinosi pagrindines maisto medžiagas, jų įtaką sveikatai bei suvokė, kad jų visų reikia gauti kasdien ir tik valgant įvairų maistą.

7-ose klasėse buvo kuriamas valgiaraštis, aptariami jo sudarymo principai. Susipažinę, su valgiaraščiui keliamais reikalavimais, skatinančiais tausoti sveikatą, mokiniai stebėjo savo mitybą, ją vertino bei kūrė palankų savo sveikatai valgiaraštį, numatydami reikiamus pokyčius.

Ar pomidorai sumažina riziką susirgti vėžiu? Ar galima paaugliams laikytis dietos? Kas gerina miego kokybę? Į šiuos ir kitus klausimus apie sveikatai palankius maisto produktus bei judėjimą atsakinėjo 8 klasių mokiniai „Sveikatiados protmūšyje“, varžydamiesi dėl prizinių vietų.

Mokyklos paskelbtų akcijų „Sniego diena“, „Kas toliau nueis?“ veiklos buvo fiksuojamos. Kiek daug gerų emocijų  patyrė praleisdami lauke, varžydamiesi šeimomis, kas nueis daugiau žingsnių.

Šiomis veiklomis sveikatinimo iššūkių kelias nesibaigia, jis tęsiasi ištisus metus, kurdamas teigiamus pokyčius ir suteikdamas daug pozityvių emocijų.

                                                          Fizinio ugdymo mokytoja metodininkė, Erika Rusonienė

Kategorija : Be kategorijos