Lietuvos tautinis olimpinis komitetas kiekvienais metais pavasarį kviečia programos Olimpinė karta“ narius teikti paraiškas olimpinio projekto konkursui. Konkursas skirtas nariams, kurie nori organizuoti įvairias veiklas, renginius, išvykas ar projektus. 2023m. pagrindiniai akcentai: fizinis aktyvumas, fizinis raštingumas, pilietiškumas, bendruomeniškumas ir kilnus elgesys. Fizinis aktyvumas laikomas viena iš pagrindinių individo fizinės, socialinės ir emocinės gerovės sąlygų.

Fizinio aktyvumo reikšmė neabejotinai didelė vaikystėje bei paauglystėje. Atlikti moksliniai tyrimai suteikia daugybę įrodymų, jog fizinis aktyvumas yra vienas iš reikšmingų harmoningo paauglių vystymosi ir sveikatos veiksnių. 2023 m. birželio ir lapkričio mėnesiais vyko projektas „Žingsniuok smagiai – būk sveikas“, kurį rėmė Lietuvos tautinis olimpinis komitetas. Alytaus Dzūkijos mokyklos fizinio ugdymo mokytoja – metodininkė Erika Rusonienė pateikė paraišką ir iškovojo galimybę mokyklai dalyvauti šiame projekte.

Projekto svarbiausias – tikslas formuoti bendruomenės – mokinių, mokytojų ir tėvų – fizinio aktyvumo įpročius, supažindinti su fizinio aktyvumo nauda. Projekto metu vyko daug įvairių veiklų – paskaitos, fizinio aktyvumo užsiėmimai, sporto renginiai, refleksija.

Buvo pravesti teoriniai pranešimai mokiniams „Kodėl svarbu sportuoti?“, „Fizinis pajėgumas“, o mokinių tėveliams – „Fizinio pajėgumo testavimas pradiniame ir pagrindiniame ugdyme“.

Fizinio aktyvumo pamokose buvo naudojamos įvairios netradicinės fizinio aktyvumo veiklos, akcentuojamas taisyklingas pratimų atlikimas, kad mokiniai išsiugdytų fizinio aktyvumo įpročius, įgytų žinių apie taisyklingai atliekamus fizinio aktyvumo pratimus ir gebėtų juos taikyti sportuodami savarankiškai.

Mokykloje vyko penki skirtingi sporto renginiai. Sporto renginiuose dalyvavo mokiniai su tėvais, seneliais. Dalyvaujantys susipažino su inovatyvia fizinio ugdymo pamoka. Atliko pratimus porose, grupėse su netradicinėmis ir etno priemonėmis.

Pozityvių emocijų pliūpsnis, besišypsantys veidai, švelniai nuraudę skruostai – bendro veikimo kartu sporto renginiuose rezultatas. Kiek bekalbėtume apie fizinį aktyvumą ir jo stiprinimą, geriausia bent kartą išbandyti ir pajusti emociją, kurią sunku nupasakoti.

Fizinio ugdymo mokytoja – metodininkė Erika Rusonienė

Kategorija : Be kategorijos