Baltaveidė žiema, baltaplaukė žiema. Tyli sniego pusny susirangę laukai. O varpelių daina tolima tolima… Žydi baltu šerkšnu po langais jazminai.

    Antanas Jonynas, 1947 m. 

„Baltaskruostė žiema, baltaplaukė žiema/Brenda mūsų laukais pamaži.“ ir gruodžio 4 dieną sukvietė mokinius į mokyklos biblioteką, dailyraščio konkursą, skirtą paminėti Alytaus poeto Antano Jonyno šimtmetį. 2023 m. gruodžio 14 dieną rašytojui būtų sukakę 100 metų!

Konkurse dalyvavo 23 mokiniai: 14 mokinių buvo iš 5-8 klasių, o 9 – iš 2-4 klasių. Tai buvo ne tik galimybė atskleisti savo gražią ir taisyklingą rašyseną, bet ir pagerbti Alytaus rašytojo įkvepiančias lyrines eilutes, žinomas visoje Lietuvoje. Mokiniai rašė du eilėraščius: vieni ,,Sentimentalus ruduo“, kiti– ,,Baltaveidė žiema“, kuriuos mokiniai garsiai perskaitė. Prieš rašymą mokiniai išklausė 8a klasės mokinio Dominyko Vitkausko surinktos informacijos apie Antaną Jonyną, kurią įgarsino 6a klasės mokinė Gustė Matonytė.

Šio konkurso tikslas – skatinti mokinių rašymo įgūdžius, kūrybiškumą. Konkurse mokiniai po įtempto rašymo kūrė lengvutes, pūstas snaiges iš popierinių krepšelių. Tad kiekvienas mokinys parsinešė namo baltaveidės žiemos simbolį.

Dalyvavimas šiame konkurse padėjo mokiniams suprasti rašymo proceso svarbą ir mokymosi prasmingumą. Darbai buvo vertinami pagal kelis kriterijus: raidžių tikslumą, kalbos taisyklingumą, teksto tvarkingą išdėstymą popieriaus puslapyje. Po darbų apžvalgos atrinkti trys geriausiai pavykę 2-4 kl. mokinių darbai ir trys – 5-8 kl. darbai. Sveikiname 2-4 kl. koncentre: 4b klasės mokinę Urtę Ražanauskaitę, užėmusią 1 vietą, 3b kl. mokinę Gabrielę Klimavičiūtę, užėmusią 2 vietą, 3b klasės mokinę Austėją Vasiljevaitę, užėmusią 3 vietą, o 5-8 kl. koncentre: 5a klasės mokinę Rugilę Antulytę, užėmusią 1 vietą, 5a kl. mokinę Ievą Krickaitę, užėmusią 2 vietą, 8c klasės mokinę Luizą Kuncevičiūtę, užėmusią 3 vietą.

Šis konkursas ne tik suteikė galimybę mokiniams išreikšti savo kūrybiškumą, rašymo įgūdžius, bet ir pagerbti išskirtinį lietuvių poetą Antaną Jonyną. Žinoma, norime padėkoti visiems dalyviams už jų dalyvavimą, mokytojams – už šios iniciatyvos palaikymą. Sėkmingiausi darbai eksponuojami mokyklos bibliotekoje.

Dailyraščio organizatorės: pradinių klasių mokytoja Sonata Vosylienė, lietuvių kalbos mokytoja Renata Dudzinskienė

 
Kategorija : Be kategorijos